ALPHEN – Alphen Vitaal start aanstaande zaterdag 20 mei 2023 van 09:30 tot 11:30 uur in sportzaal de Oude Wereld met een wekelijkse sportproeverij voor mensen met een fysieke beperking. Tijdens deze sportproeverij wordt er aandacht besteed aan de beweegvormen en worden er verschillende sporten aangeboden. Hiermee sluit Alphen Vitaal aan bij Stichting RESA, die als doel heeft gehandicapten de gelegenheid te bieden, actief deel te nemen aan Recreatieve En Sportieve Activiteiten.

Alphen Vitaal hoopt een nog meer gevarieerd aan bod toe te kunnen voegen en de doorstroom naar andere sportaanbieders hiermee te vergemakkelijken. Volgens beweegmakelaar Megan van den Nieuwendijk en projectmedewerker Ingeborg Houdijk is de sportproeverij ontstaan vanuit de behoefte van de doelgroep. Als beweegmakelaar aangepast sporten heeft Megan van den Nieuwendijk van Alphen Vitaal veel contact met sporters die op zoek zijn naar passend aanbod binnen de gemeente Alphen aan den Rijn. “Voor mensen met een verstandelijke beperking wordt er binnen onze gemeente al veel aangeboden. Zo hebben de voetbalclubs Alphense Boys en ARC G-voetbalteams en wordt er bij Tempo aan G-korfbal gedaan en daar mogen wij best trots op zijn” laat Megan weten. “Wij krijgen echter ook veel vragen over de mogelijkheden voormensen met een fysieke beperking. Daarvoor blijft het aanbod tot nu toe achter” vult Ingeborg aan. Zij hopen met de sportproeverij meer mensen aan het sporten te krijgen en hen te helpen met de zoektocht naar welke sport zij graag willen doen.

“Alphen Vitaal neemt letterlijk en figuurlijk de drempels weg”

Alphen Vitaal nodigt ook sportclubs en andere sportaanbieders van harte uit om mee te denken, hoe startende sporters met een fysieke beperking erbij kunnen horen. “Maar zolang de gewenste sport niet wordt aangeboden bij een sportclub in de buurt, kunnen de deelnemers gewoon blijven sporten bij de sportproeverij groep.” Alphen Vitaal houdt zich vooral bezig met adviseren en is blij aan te kunnen sluiten bij de RESA, die daarvoor al jaren een basis heeft.

Voorzitter Jan Oltvoort vertelt dat zijn organisatie in de sportzaal wekelijks bijeenkomsten organiseert waarbij verschillende sportenkunnen worden beoefend en dat deelnemers ook elke zondagmorgen onder begeleiding kunnen zwemmen in zwembad De Hoorn. “Onze groep is vrij klein en het is mooi als wij dit samen met Alphen Vitaal kunnen uitbreiden.

Ook Chantal van der Klaauw van de werkgroep toegankelijkheid van de gemeente hoopt meer mensen met een fysieke beperking aan het sporten te krijgen. “Bij Nieuwe Sloot is er al een mogelijkheid voor rolstoeltennissers en boksschool Teus de Kruyf geeft lessen aan Parkinsonpatiënten. Wij hopen dat meer verenigingen zich openstellen voor deze doelgroep en mensen zelf ook uit hun comfortzone durven te komen en zich ondanks hun beperking laten uitdagen. Dat geldt ook voor oudersmet een gehandicapt kind, want het aanbod is voor alle leeftijden.”

Megan van den Nieuwendijk benadrukt nog eens dat sportaanbieders die nog geen lopend aanbod hebben welkom zijn. “Voor hen kan de sportproeverij gelden als een kennismaking met de doelgroep en kan dit helpen om het aanbod uit te breiden. Ook aanbieders ervaren vaak een onnodig hoge drempel bij het bedienen van deze doelgroep.”

Alphen Vitaal hoopt met de proeverij figuurlijke en letterlijke drempels weg te nemen en het aanbod voor mensen met een fysieke beperking te vergroten. Iedereen die wil meedoen aan de sportproeverij is vanaf zaterdag 20 mei vanaf 09.30 uur welkom in sportzaal de Oude Wereld in Kerk en Zanen. “Zomaar binnenlopen mag, maar het liefst hebben wij dat men zich vooraf aanmeldt via hete-mailadres m.vandennieuwendijk@alphenvitaal.nl. Dan kunnen wij ook inspelen op eventuele wensen.”

Bron: https://www.rodi.nl/