Zwemmen

 

Zwemmen doen we elke zondagmorgen van 9.00 uur tot 11.00 uur in zwembad ‘De Hoorn’, Van Foreestlaan 4 te Alphen aan den Rijn.

Het (therapeutisch)zwemmen is verdeeld over drie bassins:

Ondiepe bassin

In het ondiepe bassin worden speciale oefeningen uitgevoerd onder begeleiding van, indien noodzakelijk, fysiotherapeuten of aspirant-fysiotherapeuten en waar de allereerste water gewenningsoefeningen en de zwemlessen plaatsvinden.

Diepe bad

In het diepe bad wordt de zweminstructie vervolgens verder voltooid. In dit bad bewegen zich ook de deelnemers die op voorschrift van hun huisarts of specialist moeten revalideren na bv. een hernia- of een hartoperatie. In het diepe bassin wordt verder nog in banen gezwommen en aqua-jogging gegeven. Dit alles uiteraard onder deskundig toezicht en begeleiding van onze vrijwilligers.

Recreatiebad

In het recreatiebad zwemmen de deelnemers die revalideren en warmer water nodig hebben dan dat in het diepe bad wordt aangehouden.

Over RESA

Diploma zwemmen

Regelmatig wordt er door een deelnemers deelgenomen aan het diploma zwemmen. Alhoewel dit niet de doelstelling is van de stichting RESA maar meer een bekroning voor meestal jarenlange inzet om zwemvaardig te kunnen zijn.

Het diploma zwemmen wordt afgenomen door bevoegd personeel en wordt met een erkend diploma beloond.

Is het behalen van een zwemdiploma voor iedereen al een bijzondere gebeurtenis, voor deelnemers van de Stichting RESA geldt dit wel in het bijzonder.

Voor deze mensen is de weg naar het behalen van een diploma in het algemeen zeer lang en moet er hard en intensief worden gewerkt om er voor in aanmerking te komen. Naast het besef dat zwemmen voor hun lichamelijk welzijn bijzonder belangrijk is geeft het behalen van een zwemdiploma toch extra voldoening. En deze voldoening geldt zowel voor de deelnemers als voor de vrijwilligers/instructeurs van de Stichting RESA.

Een andere belangrijk evenement is het afstand zwemmen. De kleinste afstand is 25 meter en de langste afstand die gezwommen wordt is 3000 m.

Ook krijgen de familieleden van de deelnemers twee maal per seizoen de kans om samen met de RESA-zwemmers het water in te duiken, zodat de ouders en overige familieleden de vorderingen van dichtbij kunnen meemaken. Dit vindt plaats bij de aanwezigheid van sinterklaas en op de laatste zondag van het seizoen.

Onze vrijwilligers worden opgeleid en getraind tot gediplomeerde instructeurs of instructrices door de vereniging “De Watervrienden”.

Voor onze eigen bescherming en die van de deelnemers is er een drempel ingebouwd voor wat betreft de deelname aan het zwemgebeuren. Voordat nieuwe deelnemers mogen deelnemen aan de zwemactiviteiten is er eerst verwijzing nodig van de huisarts, specialist, fysiotherapeut of zorginstelling.

De RESA-zwemcoördinator bepaalt in samenspraak met de behandelende arts of specialist van de betreffende deelnemer of er gezwommen mag worden en wat de eventuele beperkingen zijn.

Word deelnemer

Meld je nu aan

Als je ook mee wilt zwemmen, klik dan op onderstaande knop.